Cu iarna bătând la uşă, Primăria municipiului Galaţi continuă cele două programe majore privind sistemul alternativ de încălzire. Pe de o parte, se lucrează la modernizarea punctelor termice şi transformarea lor în microcentrale de cartier. Pe de altă parte, se acordă ajutorului financiar de 3.000 de lei cetăţenilor cu posibilităţi financiare reduse.

Recent, s-a încheiat procedura de achiziţie publică pentru transformarea a patru puncte termice (PT Policlinică, PT Cristal, PT CFR 1 şi PT Plombă) în microcentrale de cartier. Cele patru microcentrale vor furniza agent termic mai multor instituţii publice, cabinete medicale şi nu numai. Conform Primăriei Galaţi, de transformarea celor patru puncte termice în microcentrale se vor ocupa Calorgal SA şi Romterm SA, firme care au în lucru şi celelalte 20 de microcentrale de cartier. Valoarea contractului recent atribuit este de 420.160 de lei fără T.V.A. Microcentralele de cartier vor funcţiona pe bază de gaze naturale, iar termenul de execuţie al lucrărilor este de 60 de zile.

Cine va beneficia de microcentrale

PT Policlinică deserveşte Facultatea de Medicină şi Farmacie, o serie de cabinete medicale şi Casa Armatei, PT Cristal deserveşte Instituţia Prefectului şi blocul Cristal (în care funcţionează mai multe instituţii publice), PT CFR 1 deserveşte instituţiile care funcţionează pe strada Domnească nr. 102 (Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidenţa Persoanelor, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, Serviciul Public Comunitar Permise Conducere şi Înmatriculare Auto, Serviciul Poliţiei Rutiere, Secţia 5 Poliţie), iar PT Plombă – Colegiul Medicilor şi Sala de Sport Puşkin.
Aceste microcentrale se adaugă la cele 20 care se află deja în lucru şi care vor furniza agent termic unui număr de aproximativ 6.000 de apartamente din cartierele Centru, Mazepa, Ţiglina, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 şi Micro 40.

Încă se dau ajutoare pentru instalarea unor sisteme alternative

Primăria municipiului Galaţi acordă încă ajutoare financiare de 3.000 de lei în scopul achiziţionării unui sistem alternativ de încălzire. Până miercuri, 24 octombrie 2018, au fost depuse 3.285 de cereri, dintre care peste 100 de cereri – în ultimele două zile. Conform datelor furnizate de biroul de comunicare al Primăriei Galaţi, au fost emise 2.777 de dispoziţii de plată, restul cererilor fiind în analiză.
36 de solicitări au fost respinse fie pentru că solicitanţii nu au declarat toate veniturile, iar în urma verificărilor la ANAF s-a constatat că sumele raportate nu erau cele reale, fie pentru că solicitanţii au primit banii anul trecut.
Printre solicitările respinse s-au numărat şi cazuri de gălăţeni care vor beneficia de agent termic furnizat de microcentralele de cartier, astfel că nu pot beneficia de ajutorul financiar de 3.000 de lei, pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire, conform HCL nr. 319 din 30.05.2018.

Articolul precedentProcurorii DIICOT şi poliţiştii au destrămat un grup infracţional de şarlatani şi şantajişti
Articolul următorUcraineni depistaţi muncind fără acte la o firmă subcontractoare din şantierul naval