• Pe termen lung, corupţia ucide, chiar dacă astăzi avem 100 de lei în plus în buzunar!

Am văzut numeroase discuţii, în urma furtunilor şi inundaţiilor care lovesc periodic România, în care o mulţime de persoane susţineau că nu te poţi pune cu natura dezlănţuită. Nimic mai fals! Iar cel mai elocvent exemplu în acest sens este cutremurul care a avut loc în Haiti, în 2010.

Scurtă istorie a unor dictaturi

Insula caraibiană Hispaniola este împărţită de două naţiuni, Haiti şi Republica Dominicană, care au aproximativ aceeaşi populaţie (circa 10 milioane de locuitori fiecare). De pe la jumătatea secolului al XX-lea, ambele ţări au fost conduse dictatorial, timp de zeci de ani.

Însă în timp ce, în Republica Dominicană, Rafael Trujillo a ales să-şi sporească averea pe calea dezvoltării, cu investiţii în industrie şi infrastructură, haitianul Francois Duvallier şi, apoi, fiul său, Jean Claude Duvallier, au urmărit câştigul imediat, fără să investească nimic. Au urmat zeci de ani de CORUPŢIE generalizată (cu numeroase schimbări de guverne şi modificări de Constituţie) în Haiti, respectiv, importante investiţii străine în Republica Dominicană.

Consecinţele corupţiei generalizate

Rezultatul este spectaculos.
Haiti este astăzi cea mai săracă ţară de pe continentul american (PIB PPP/locuitor, 1.800 de dolari), încă măcinată de CORUPŢIE, cu străzi, alimentare cu apă, canalizare şi locuinţe la limita de jos a dezvoltării, iar Republica Dominicană a devenit unul dintre statele de top din Caraibe (PIB PPP/locuitor, 17.000 de dolari).

Haiti are o singură plajă importantă, şi aceea privată şi închisă populaţiei, iar Republica Dominicană este o atracţie turistică mondială, prezentă în ofertele tuturor agenţiilor din lume.

Pădurile din Haiti au fost defrişate aproape în totalitate (ocupă acum doar 2% din suprafaţa ţării), în timp ce în Republica Dominicană sunt protejate de 40 de ani.

Speranţa de viaţă este de 78 de ani în Republica Dominicană şi de numai 63 de ani în Haiti.
Alfabetizarea populaţiei este în Haiti de 60%, iar în ţara vecină ajunge la 92%.

Iar comparaţiile pot continua, toate fiind net în defavoarea ţării măcinate de CORUPŢIE.

Dezastrul de la cutremur

Ce s-a întâmplat la marele cutremur din 2010? În Haiti, aproape 300.000 de clădiri s-au prăbuşit, peste 300.000 de oameni au murit, alţi 300.000 au fost răniţi, un milion şi jumătate de persoane au rămas fără locuinţe, iar în ţară a izbucnit o epidemie de holeră, din cauza problemelor de aprovizionare cu apă; în Republica Dominicană, la doar câteva zeci de kilometri de epicentru, pagubele şi victimele au fost nesemnificative, astfel că nici nu sunt consemnate în statistici!

Aşa că, DA, pe termen lung, CORUPŢIA UCIDE, chiar dacă astăzi avem 100 de lei în plus în buzunar!

Articolul precedentPrins în flagrant în timp ce fura copaci dintr-o pădure privată
Articolul următorSute de amenzi pentru parcarea mașinilor pe trotuar