Copiii din Galaţi au câştigat patru premii la Olimpiada de meşteşuguri artistice tradiţionale, faza naţională, care s-a desfăşurat la Sibiu, la finele lunii iulie.

Cu o valoare recunoscută la nivel naţional, olăritul din Braniştea rămâne în top prin elevii instructorului Iulian Ştiubianu. Mihaela Pleşea, eleva sa, a impresionat juriul de la Sibiu, care i-a acordat Premiul I.

Printre cei mai buni meşteri populari din ţară s-au numărat şi două eleve ale instructoarei Gherghina Dimofte din Vânători, care au obţinut câte un premiu al III-lea: Andreea Herghelegiu – la confecţionat măşti şi Roxana Nicoleta Marin – la cusut. Tot cu premiul al  III-lea a fost recompensat Costel Avădanei, din Oancea, pentru împletituri din fibre vegetale, meşteşug pe care l-a învăţat de la Elena Ştefan.

Organizată de Muzeul Satului Român „Astra”, în perioada 24-30 iulie, competiţia a reunit peste 270 de elevi, din 33 de judeţe ale ţării şi din străinătate (Republica Moldova, Mexic, China şi Bulgaria). Pe durata olimpiadei, nu mai puţin de 13.997 de vizitatori au călcat pragul muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiulu, pentru a interacţiona cu micii artişti populari.

Cine sunt copiii premiaţi

Mihaela Pleşea are 11 ani, este din Braniştea şi învaţă la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Galaţi, în clasa a V-a. Mihaela participă cu succes la aceaste olimpiade încă de când avea opt ani, prima sa îndrumătoare fiind chiar mama ei.

Andreea-Bianca Herghelegiu, din Vânători, are 15 ani, este elevă la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, în clasa a IX-a, şi o are îndrumătoare pe Dana Bălăuţă. Nicoleta Roxana Marin, tot din Vânători, are 14 ani, este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din comună. Robert Costel Avădanei, din Oancea, are 14 ani, este elev la Şcoala Gimnazială „Vasile Şeicaru” din comuna natală, în clasa a VIII-a.

Articolul precedentCaravana TIFF revine la Galați cu trei filme gratis, în aer liber
Articolul următorTrei „vitezişti” prinşi pe drumurile gălăţene, la sfârşitul săptămânii trecute