Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunțat, la Realitatea Plus, că recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca masca să fie purtată obligatoriu și de copiii de peste 12 ani. În cazul celor mai mici, decizia trebuie luată în funcție de contextul epidemiologic. Reprezentantul României la OMS a atras atenția că tinerii au devenit un factor principal de răspândire a noului coronavirus și a făcut apel la aceștia să respecte recomandările autorităților sanitare. Chiar dacă numărul noilor cazuri a fost în scădere în ultimele zile, procentul testelor pozitive rămâne îngrijorător, a transmis medicul.

 Medicul a recomandat purtarea măștii și în casă, în anumite condiții.  

”Recomandările de la OMS sunt ca toți copiii de peste 12 ani să poarte mască, iar cei de peste 6 ani, în funcție de contextul epidemiologic. Măștile trebuie adaptate mărimii craniului feței copiilor pentru că, dacă sunt prea largi, sunt ineficiente. Un copil care, de exemplu, vine în contact prelungit în casă cu o persoană vârstnică poate utiliza o mască sau, cel mai bine, să o folosească persoana respectivă dacă nu este posibilă păstrarea distanței de doi metri. (…) Între 6 și11 ani, purtarea mășii este o opțiune a fiecărui stat membru când situația epidemiologică o impune, la nivel național sau local”, a declarat Rafila.

Reprezentantul României la OMS a reiterat că aglomerațiile favorizează transmiterea virusului și face un apel către tineri să transforme recomandarea privind purtarea măștii într-un ”reflex cotidian”.

”Aglomerațiile mari de persoane favorizează transmiterea virusului. S-au făcut și în UE studii care arată că, în acest moment, persoanele tinere constituie majoritatea cazurilor de infectare. Concertele în aer liber se pot manifesta dacă telespectatorii stau pe scaune, la o anumită distanță și utilizează mască. Asta e reglementarea.

Sfaturile pe care le dăm noi și le repetăm trebuie să fie internalizare, acceptate, trebuie să intre într-un soi de cotidian. Așa cum luăm niște măsuri de igienă și ne spălăm pe dinți, trebuie să avem și reflexul utilizării măștii. Probabil trebuie găsit un alt mod de comunicare. Cei specializați în soluții în partea de comunicare ar trebui să adapteze mesajele pentru toate categoriile de vârstă. OMS a avut o intervenție legată de acest subiect, în care se apelează la tineri să conștientizeze că ei sunt cei care își pot proteja comunitățile și familiile”, a transmis Rafila.

În privința noilor cazuri de infectare, în scădere în ultimele zile, reprezentantul României la OMS și-a exprimat rezerva în privința noilor cazuri de infectare, care au fost în scădere în ultimele zile, precizând că procentul testelor pozitive rămâne ridicat.

”Sunt mai rezervat. Aștept lucrurile din aproape în aproape. În weekend este obișnuit să fie mai puține cazuri. Mă îngrijorează că 13% din testelele efectuate ieri au fost pozitive. Dacă acest procent se menține ridicat, nu pot fi liniștit pentru că arată că există o circulație intensă în comunitate. Experiența prin care am trecut a demonstrat că, atunci când oamenii percep că lucrurile au intrat pe un făgaș normal, oamenii se relaxează și renunță la o parte din reguli. Comportamentul nostru trebuie să fie același, indiferent de evoluția epidemiei”, a conchis Rafila. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentBilanț coronavirus 24 august. Noile cifre anunțate oficial: 825 de cazuri noi, 37 de decese
Articolul următorNu toți pacienții infectați cu Covid-19 dezvoltă imunitate