Ca urmare a analizei făcute de reprezentanți ai CJAS Galaţi s-a constatat faptul că unii furnizori de servicii medicale au raportat un număr ridicat de servicii la domiciliu, cu mult peste medie, fapt ce a ridicat semne de întrebare cu privire la veridicitatea efectuării acestora, în situația în care o consultaţie la domiciliul pacientului este cotată, conform legislaţiei, cu un număr mai mare de puncte faţă de o consultaţie la cabinet.

În luna iunie 2022, echipele de control ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galaţi au finalizat controale operative, dispuse de Directorul General, la 10 astfel de furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu Casa. Dintre cei verificaţi, 5 medici au cabinete în mediul rural şi 5 în mediul urban, respectiv 3 în municipiul Galaţi şi 2 în municipiul Tecuci.

Acţiunea în cauză a scos la iveală o serie de neconcordanţe, motiv pentru care 4 medici au fost sancţionaţi, iar celorlalţi 6 le-a fost imputată contravaloarea serviciilor raportate, în conformitate cu prevederile contractuale.

„Am constatat situaţii atipice, care ieşeau din tipare şi care au făcut obiectul verificărilor Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galaţi ce au scos la iveală neconformităţi. Astfel, niciunul din cei 10 medici de familie avuţi în vedere nu a fost în regulă. Indiferent că a fost vorba de erori de raportare, interpretări eronate ale actelor normative sau raportarea unor servicii neefectuate, s-a dispus recuperarea valorii serviciilor şi sancţionarea, după caz. ”, a declarat directorul general al CJAS Galaţi, George Toderaşc.

La momentul de faţă, Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi se află în relaţie contractuală cu 229 medici de familie, dintre care 142 din mediul urban şi 87 din mediul rural.

Sursa: Realitatea de Galati