Cinci polițiști, condamnați, după patru ani, pentru fapte de corupție. Oamenii legii au fost acuzați de luare de mită, fals, distrugere de probe sau dovezi sau complicitate la acestea.

Dosarul a fost iniţiat în baza sesizării din oficiu a ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi. În baza ordonanţelor de delegare emise de Parchete de pe lângă Tribunalul Galaţi şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceştia au instrumentat dosarul, în vederea probării infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor.

Fapte și condamnări 

Pe 2 mai 2019, Curtea de Apel Galaţi a dispus condamnarea inculpaţilor Glod Valeriu, Bejan Sorin, Pascal Maricel, Manole Marin și Corovancă Gheorghe, toți polițiști, pentru diferite fapte de corupție. Un civil a fost la rândul său condamnat pentru dare de mită. Hotărârea instanței este definitivă.

Glod Valeriu s-a ales cu 4 ani şi 6 luni  închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.

Bejan Sorin a primit tot 4 ani şi 6 luni  închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale).  Pascal Maricel a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Manole Marin a primit 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale).

Corovancă Gheorghe a fost condamnat la 1 an şi 6 luni  închisoare, tot cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită. 

Un civil, Luca Rafael Ionuţ, a fost condamnat la 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Depășire interzisă, făcută dispărută

În cursul anului 2015, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Manole Marin, agent de poliție la Cosmeşti, a primit cu titlu de mită sume de câte 200 sau 300 de lei. În schimbul lor, el nu a sancţionat contravenţional șoferi care depăşiseră pe o porţiune de drum unde acest lucru era interzis.  În acest sens, a întocmit procese-verbale de contravenţie în care a menţionat în fals că aceştia au săvârşit abateri mai uşoare.

Vitezoman iertat pentru bani

În aceeaşi perioadă, inculpatul Pascal Maricel, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul Rutier, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, împreună cu agentul de poliţie Corovancă Gheorghe, a primit cu titlu de mită suma de 300 de lei. Pentru aceasta, agenții nu au amendat o persoană surprinsă conducând pe drumurile publice cu o viteză mai mare de 50 km/h decât cea maxim admisă. Cei doi agenţi de poliţie nu au întocmit niciun document cu privire la cele constatate.

Mai multe abateri trecute cu vederea

Agentul de poliţie Bejan Sorin din cadrul I.P.J. Galaţi – Poliţia Municipiului Tecuci – Biroul de Poliţie Rutieră, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit cu titlu de mită mai multe sume de bani pentru a nu lua măsurile legale ce se impuneau faţă de șoferi care săvârşiseră diverse abateri la regimul rutier. Printre persoanele identificate că i-au dat mită se află şi inculpatul Luca Rafael Ionuţ.

Prins cu mâța-n sac pentru 60 de lei, a distrus echipamente

Glod Valeriu, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Galaţi – Poliţia Municipiului Tecuci – Biroul de Poliţie Rutieră, a primit mită de 60 de lei pentru a nu sancţiona contravenţional un șofer surprins săvârşind o abatere la regimul rutier care l-ar fi lăsat fără carnet pentru 30 de zile. Astfel, în urma sumei primite, polițiștul a întocmit în fals un proces-verbal de contravenţie în care a consemnat că persoana în cauză a condus un autovehicul fără a purta centura de siguranţă.

De asemenea, pe 21 august 2015, același Glod Valeriu, aflat în misiune cu o autospecială din dotarea Biroului Poliţiei Rutiere Tecuci, a descoperit în interiorul acesteia şi ulterior a demontat şi sustras, împreună cu agentul de poliţie Nedelcu Tudorel, un dispozitiv de înregistrare imagini şi sunete, pe care ulterior l-au distrus. Astfel, ei doreau să împiedice aflarea adevărului în cadrul procedurii judiciare pentru documentarea căreia se montase respectivul dispozitiv.

Inculpatul Nedelcu Tudorel a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de 4 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, hotărârea rămânând definitivă prin neatacare în termenul legal.

Articolul precedentTestare a sistemului de e-ticketing la Primăria Galați
Articolul următorAmenzi de peste 180.000 de lei pentru alcool și viteză în vacanța de Paști