Cinci noi stele variabile au fost descoperite la Observatorul astronomic din Galaţi, în urma reanalizării bazei de date din perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017.

Dintre cele cinci stele, una este variabilă elipsoidală, ceea ce reprezintă o premieră pentru astronomia românească, informează Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Descoperirea stelelor variabile Galaţi V6, Galaţi V10, Galaţi V11, Galaţi V12 şi Galaţi V13 a fost realizată de o echipă formată din Ovidiu Tercu, de la Secţia Planetariu a Observatorului Astronomic, şi Andrei-Marian Stoian, membru al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi.

Sub numele de stea variabilă este cunoscut de fapt un sistem format din două stele, care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp, stelele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului.

Toate datele ştiinţifice obţinute au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile, unde au fost incluse în baza de date internaţională, confirmându-se astfel descoperirea lor.

Până în acest moment, la Observatorul Astronomic din Galaţi au fost descoperite 12 stele variabile. Primele stele variabile descoperite de gălăţeni au avut la bază observaţii realizate în lunile iulie şi august 2012.

Articolul precedentEchipa de baschet CSM Phoenix CSU Galaţi are antrenor muntenegrean
Articolul următorDoi gălăţeni, prinşi la volan fără permis