Cinci dintre cele opt colegii tehnice din judeţul nostru, adică mai bine de jumătate, au fost retrogradate de Ministerul Educaţiei Naţionale, devenind simple licee, din cauza rezultatelor slabe la examenul de Bacalaureat.

Este vorba de Colegiul „Paul Dimo” (Energetic), Colegiul de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, Colegiul „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), Colegiul „Radu Negru” şi Colegiul „Traian Vuia” (Auto). Celelalte trei colegii tehnice care au reuşit să-şi păstreze rangul de colegiu sunt Colegiul  Economic „V. Madgearu”, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” şi Colegiul de Economie şi Agricultură din Tecuci.

Judecate după o lege mai nouă

Deşi cele mai multe dintre ele au dobândit titlul de colegiu în anul 2000, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să aplice prevederile unui ordin din 2013 – „Metodologia de acordare a titlului de colegiu pentru unităţile de învăţământ preuniversitar”.

Potrivit acesteia, respectivele instituții de învățămțânt trebuie să îndeplinească anumite criterii. Printre acestea se numără: vârsta unităţii, dotările, performanţele corpului profesoral, proiecte cu finanţare externă, dar şi rata de promovare la examenul naţional de Bacalaureat.

Respectivul ordin mai prevede că, o dată la cinci ani, colegiile sunt reevaluate şi, dacă nu îndeplinesc criteriile respective, li se revocă titlul, devenind licee.

Anul acesta s-au împlinit fix cinci ani de la emiterea ordinului respectiv, iar Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare din toată ţara să efectueze această reevaluare şi să trimită rapoartele la Bucureşti.

Recent a sosit de la Bucureşti ordinul prin care cele cinci colegii vizate își pierdeau rangul.  „Din nefericire, ordinul a fost emis, îmi pare rău de colegii care sunt cadre didactice ale acestor instituţii, dar el trebuie pus în aplicare. Am trimis o adresă de înştiinţare şi celor cinci unităţi de învăţământ şi Primăriei şi Consiliului local. La următoarea reevaluare instituţiile îşi pot recâştiga titlul”, a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.

Conform actului normativ, reevaluarea se face o dată la cinci ani.

 

Articolul precedentArcelorMittal încheie un acord cu Liberty House pentru vânzarea unităților siderurgice din Cehia, România, Macedonia și Italia
Articolul următorAccident cu două victime pe şoselele judeţului