În urma sesizărilor făcute de Ministerul Educaţiei prin corpul de control, și de un control al Curţii de Conturi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a fost deschis un dosar de cercetare penală care vizează mai multe fapte penale la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.

Controalele au scos la iveală mai multe neconcordanţe financiare executate în mandatul anterior actualei conduceri, dar şi în cel actual. În opinia Curţii de Conturi, au fost făcute plăţi salariale nejustificare în valoare de 5,2 milioane lei, contribuţii către o entitate privată de 600.000 lei, dar mai ales plăţi nejustificate a taxei de timbru de 5 lei, pentru care s-ar fi tăiat chitanţe de 500 lei. Prejudiciul în acest caz este estimat la 260.000 lei.

Mai multe sesizări trimise din Universitate, unele anonime, către Ministerul Educaţiei, a determinat trimiterea anul trecut a corpului de control al ministrul la Universitatea gălățeană. În urma controlului s-au constatat mai multe nereguli și a anunţat Curtea de Conturi şi procurorii. Din 10 ianuarie 2022, Curtea de Conturi face verificări la Universitatea Dunărea de Jos.

Unele cadre didactice reproşează actualei conduceri a Universității ”Dunărea de Jos” că nu a luat măsuri la timp, deşi lucrurile ar fi fost cunoscute.

Rectorul Universităţii ”Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, spune că a reglementat primele două capete de acuzare din tematica controlului efectuat de Curtea de Conturi, respectiv plăţile salariale nejustificate şi contribuţiile către clubul sportiv unde Universitatea era membru fondator, unele fapte petrecute anterior preluării funcţiei. 

În ceea ce priveşte taxele judiciare plătite, conducerea Universităţii a sistat această practică din momentul înştiinţării şi aşteaptă raportul Curţii de Conturi. În raport se semnalează că, între 2019 şi 2021, această instituţie a efectuat plăţi de sute de mii de lei pentru taxa judiciară de timbru, deşi instituţiile publice sunt scutite de la plata acestei taxe când sunt implicate venituri publice. În perioada 2018-2021 ar fi fost făcute mai multe plăţi pentru taxa de timbru, majoritatea în sumă de 5 lei, dar acestea ar fi fost acoperite în instituţie, de cele mai multe ori, cu chitanţe în valoare de 500 lei.

Reprezentanții Universității spun că de opt luni de zile, niciun procuror nu a venit să ceară documente sau să audieze vreun angajat.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentCe țară elimină majoritatea restricțiilor anti – COVID de la 1 martie
Articolul următorDragobetele, sărbătoarea românească a iubirii