Câțiva români au escrocat prin fraude informatice peste 200 de americani

Câțiva români au escrocat prin fraude informatice peste 200 de americani. O amplă acțiune a polițiștilor din Galați, București și Teleorman a dus la destructurarea grupării. 

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Galați, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, a Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, a Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman și a polițiștilor din cadrul IPJ Galați și Teleorman, au destructurat o grupare infracțională specializată în comiterea de fraude și falsuri informatice.

Pe 22 ianuarie a.c., polițiștii din structurile menționate au efectuat 24 percheziții, la domicilii și locuințe din județele Galați,Teleorman, Ilfov și municipiul București. Acestea aparțineau unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și fals informatic.

Gruparea exista încă din 2014

Din cercetări a reieșit că gruparea infracțională s-ar fi format încă din cursul anului  2014.  Până în prezent, ar fi acționat în scopul comiterii de infracțiuni informatice. Mai exact, membrii grupării înșelau diferite persoane, cu ocazia încheierii de tranzacții on-line, privind vânzarea-cumpărarea unor bunuri.

Astfel, membrii grupării ar fi introdus și modificat date informatice pe site-urile de vânzări on-line, active pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, precum Craiglist, eBay, Facebook Market Place şi Amazon, inducând în eroare cumpărătorii de bună credință și determinându-i să achite prețul pentru bunurile oferite la vânzare, fără a le trimite aceste bunuri.

Șapte bărbați din Galați și Teleorman, reținuți

Prejudiciul creat prin comiterea faptelor este de 470. 989 USD. Cu ocazia perchezițiilor, au fost găsite și ridicate mai multe sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice. Au fost identificate 239 de persoane vătămate, cetățeni sau locuitori ai Statelor Unite ale Americii.

Șapte bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 33 ani, din județele Galați și Teleorman, au fost reținuți, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Sprijinul tehnic a fost asigurat de Brigada de Operaţiuni Speciale Galaţi. Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.

 

Articolul precedentManifestările organizate la Galaţi de Ziua Unirii Principatelor
Articolul următorMinivacanţă de ziua Unirii Principatelor, cu voie de la ministrul Educaţiei