În vederea limitării riscului de infectare cu SARS CoV-2 în comunitate și în unitățile de învățământ, în perioada următoare se vor desfășura acțiuni dedicate vaccinării elevilor, studenților, a familiilor acestora, precum și a personalului didactic și nedidactic încadrat în aceste unități, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a  Activităților privind Vaccinarea împotriva CoVid-19 (CNCAV).

 

Activitățile aferente acestui proiect vor avea loc în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 pentru învățământul preuniversitar și în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021 pentru învățământul universitar.

Important! În acest proces vor fi vizate doar persoanele eligibile  de peste 12 ani, în baza consimțământului informat.

Pentru învățământul preuniversitar, procesul de vaccinare se va desfășura:

 – prin intermediul echipelor mobile de vaccinare;
 – în cabinetele de vaccinare organizate în unitățile de învățământ;
 – în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ.

Pentru învățământul universitar:

 – în cabinetele de vaccinare organizate în campusurile universitare;
 – în alte spații corespunzătoare. 

Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, fie prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică județene/ a municipiului București. 

Până la data de 10 septembrie, pentru învățământul preuniversitar, și până la finalul lunii  septembrie pentru sistemul universitar, specialiști direcțiilor de sănătate publică județene respectiv a municipiului București, în colaborare cu reprezentanții unităților de învățământ vor identifica spațiile pentru asigurarea procesului de vaccinare. Criteriile vor viza respectarea normelor igienico-sanitare, funcționalitatea și facilitarea accesului beneficiarilor la vaccinare. Important! Pentru fiecare unitate de învățământ se va stabili metoda optimă care să faciliteze  accesul beneficiarilor la procesul de vaccinare.

Programul de vaccinare:

 – va fi stabilit în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcție de solicitări, și adaptat 
astfel încât accesul beneficiarilor să fie permis atât dimineață, cât și după amiaza;
 – pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată cel puțin o echipă mobilă;
 – în unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii, programul de lucru stabilit va 
fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se poate realiza fără programare;
 – în unitățile de învățământ arondate centrelor de vaccinare aflate în proximitate, 
prezentarea se poate realiza direct sau prin programare în platformă.

Locația și programul de lucru al centrelor de vaccinare vor fi afișate la loc vizibil, în unitățile de învățământ arondate.

Persoanele vaccinate vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și vor primi adeverințe de vaccinare.
Planificarea persoanelor la vaccinare entru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi o situație numerică a acestora. Listele provenite de la unitățile de învățământ preuniversitar și universitar se transmit săptămânal direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data la care se intenționează desfășurarea activității de vaccinare.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, stabilesc calendarul activităților de vaccinare și înștiințează persoanele aflate pe liste despre data și intervalul orar în care acestea se pot prezenta la vaccinare. 

Vaccinarea minorilor

Pentru categoria de vârstă 12+, se va alege unul dintre vaccinurile care sunt aprobate pentru administrare, respectiv vaccinul Comirnaty, produs de compania BioNTech&Pfizer, și Moderna, produs de compania Spikevax.

Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților. Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma  RoVaccinare, accesând https://vaccinare-covid.gov.ro/formular-de-exprimare-a-acordului-informat-pentru-minori/, respectiv https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/CHESTIONAR-TRIAJ-MINORI-avizat-INSP.pdf

 

 

Aspecte organizatorice privind procesul de vaccinare în școli:

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor pune la dispoziție  echipe mobile, în funcție de numărul persoanelor înscrise la vaccinare.

 

Echipele de vaccinare vor avea în dotare echipamente medicale corespunzătoare bunei desfășurări a procesului de vaccinare într-un mediu favorabil și sigur și vor respecta procedurile și instrucțiunile în vigoare privind vaccinarea (triaj, consimțământ, supraveghere postvaccinală, raportarea reacțiilor adverse postvaccinale indezirabile, managementul deșeurilor medicale etc.). Informații importante pentru beneficiari!

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu  celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19. Alege să te vaccinezi!

 

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedentAcțiuni ale jandarmilor împreună cu polițiștii pentru combaterea victimizării copiilor
Articolul următorSenatorul George Scarlat, susținător al lui Orban, respinge o înțelegere PNL-PSD pentru Guvern