Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, şi Alstom Ferroviaria, în calitate de furnizor, au încheiat vineri un Act Adiţional pentru achiziţia a încă 17 rame electrice de lung parcurs, care se adaugă celor 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) prevăzute în contractul iniţial.

„Actul Adiţional prevede suplimentarea contractului încheiat de ARF cu Alstom Ferroviaria SpA, la data de 25 martie 2022, cu încă 17 rame electrice de lung parcurs şi asigurarea perioadei de mentenanţă pentru acestea pe o perioadă de 15 de ani de la livrarea fiecărei rame electrice, la care se adaugă serviciile de instruire a personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor şi utilizarea aplicaţiilor software, care sunt asigurate de către furnizor”, se menţionează într-un comunicat al ARF.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de aproape 2,422 miliarde lei, fără TVA, cu termen de livrare a primei rame la finalul anului 2023 şi furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul de stat.

ARF menţionează că viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune. Unităţile dispun de un sistem de semnalizare şi siguranţă ERTMS nivel 1 şi 2, sistem naţional PZB90 şi sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţii pentru bar/bistro şi pentru călători cu dizabilităţi, precum şi o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat.Ramele electrice RE-IR vor conecta Capitala cu principale

le centre urbane ale ţării, dar vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată. Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroşani – Simeria, Bucureşti-Nord-Craiova-Timişoara-Arad, Cluj-Timişoara, Cluj-Suceava-Iaşi.

Preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, şi-a exprimat încrederea că aceste 37 de trenuri electrice vor deschide o serie mai lungă de achiziţii publice de material rulant nou, necesar traficului naţional de călători, astfel încât deficitul actual de trenuri moderne să se reducă semnificativ în următorii ani.

La semnarea actului adiţional au fost prezenţi Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, coordonatorul sectorului feroviar, Dragoş Anoaică, directorul Direcţiei Transport Feroviar, iar din partea părţilor semnatare a participat Ştefan-Adrian Roşeanu, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, şi Gabriel Stanciu, director general Alstom România, Bulgaria & Republica Moldova.

La semnarea contractului s-a precizat faptul că primele trenuri vor sosi în România în vara anului 2023, cu scopul testării și omologării, proceduri obligatorii incluse în legislația națională, generate și de caracteristicile sistemului de semnalizare. În acest sens, ARF colaborează cu administratorul de infrastructură – CNCF CFR S.A. și cu organismele de specialitate din cadrul Autorității Feroviare Române pentru a asigura condițiile optime acestor proceduri. Introducerea în circulație a trenurilor este estimată pentru finalul anului 2023, iar până la finalul anului 2024 este programată livrarea comenzii totale de cele 37 de rame contractate. Un alt subiect de discuție l-a reprezentat climatizarea din trenuri. Președintele ARF a precizat că în toate caietele de sarcini ale procedurilor de licitație ARF se folosește o marjă de la -30°C la 40°C, explicând în același timp și aspectele tehnice adiționale pe care le implică problema temperaturilor în vehiculele feroviare.
ImagineImagineImagine
Articolul precedentDan Alexa a prefațat confruntarea Oțelul Galați – FC Brașov
Articolul următorUniversitatea „Dunărea de Jos” din Galați, gazda Conferinței „ORIZONT EUROPA – Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești”