Apartamentele în regim hotelier au o mare dilemă – licența de turism. Cum se pot solutiona acestea?

Abundența de anunțuri pentru apartamentele în regim hotelier din Galați nu este ceva nou pentru cei familiarizați cu piața imobiliară locală. Majoritatea sunt imobile de o camera amenajate asemenea unei camere de hotel. Față de unitățile de cazare clasice, acestea au avantajul de a fi mai discrete, spațioase și chiar mai ieftine.

Locațiile preferate

Proprietarii unor astfel de imobile preferă zona A-urilor din țiglina sau blocurile de garsoniere din Mazepa. Suprafața mică le face ușor de curățat, rentabile la întreținere și au acces facil la zone centrale. Un proprietar al unor astfel de imobile care preferă să rămână anonim spune ca cel mai puțin a încasat într-o lună 2000 de Euro și că nu ar renunța prea curând la afacere. Clienții îi vin atât din anunțurile online, cât și dintre prietenii și cunoștințele sale.

Licența – este sau nu este?

La nivel național, astfel de locații le putem întâlni pe Booking sau Airbnb, dar și site-uri comune de publicitate. Odată listate ca unitate de cazare acestea aduc proprietarului obligații fiscale. Indiferent de modul de listare online, acest tip de activitate este una economică, deci trebuie declarat cel puțin la ANAF (în cazul unui contract de închiriere) și asociație. Vecinii afectați trebuie să își dea acordul în situația în care se desfășoară o activitate economică în afară de clasica închiriere între proprietar și chiriaș. Ministerul turismului printr-un comnicat de presă a precizat că apartamentele listate prin Booking sau Airbnb au nevoie de o autorizație. „Vrem să ne asiguram de calitatea serviciilor şi că sunt respectate condiţiile de igienă şi siguranţă a turiştilor”, a mai spus ministrul Turismului de la acea vreme.

Cum rămâne cu apartamentele în regim hotelier?

Proprietarii trebuie să declare la ANAF (pe CNP) și să plătească prin norma de venit pentru mai puțin de 5 camere, întrucât conform Codului Fiscal acest tip de închiriere este o activitate independentă (nu se înscrie la Registrul Comerțului). Peste 5 camere sistemul de plată al impozitului este obligatoriu cel real. Practic astfel de închirieri sunt unele de scurtă durată, proprietarii profitând de acest mod de contractare și numindu-le „în regim hotelier”.

Cei afectați rămân patronii de hoteluri și pensiuni care trebuie să se întreacă cu acest „Uber” al imobiliarelor. Pentru a deschide o unitate de cazare, sunt necesare numeroase atestate, licențe și personal calificat, ceea ce presupune o cheltuială consistentă. În schimb, un apartament în regim hotelier are nevoie ca personal, în afară de proprietar care este obligat să taie chitanță, personalul de curățenie cel mult.

În concluzie acest tip de afacere rămâne unul profitabil, căzând în picioare între literele legii.

Articolul precedentDin cauza unor lucrări, centrul oraşului rămâne joi fără apă
Articolul următorGrav accident rutier pe Şoseaua de Centură a Galaţiului