În timp ce unele țări ridic restricțiile sociale, experții în sănătate mintală observă un fenomen emergent: anxietatea după izolare. Cei care se vor afla încă în izolare se tem de ceea ce se va întâmpla atunci când carantina va fi ridicată. „Va fi incomod pentru majoritatea dintre noi”, spune Akanksha Bhatia, o scriitorare de 25 de ani și activistă pentru drepturile femeilor care suferă de anxietate.

Unii experți apreciază că trăim în cel mai mare experiment psihologic din toate timpurile. Am putea vedea pe termen lung efectele cele mai toxice ale izolării, dacă nu vom lua măsuri pentru a le atenua. În primul rând, există diferențe între carantină și măsura distanțării sociale, ultima fiind experiența cea mai des întâlnită în actualul context.

În cazul carantinei sau a autoizolării, oamenii nu pot alege cu cine își petrec timpul sau în ce condiții, mai ales dacă este vorba de carantină instituționalizată.Distanțarea socială este o măsură voluntară, luată în urma recomandărilor sau legislației impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului, însă în condiții de izolare acasă, stabilite pe cont propriu și cu o libertate de mișcare.

După izolare, va trebui să te obișnuiești cu această stare anxioasă, pentru că ai fost desensibilizat, ai fost separat de cei apropiați, ți-au pierdut libertatea, te-ai plictisit. Mulți oameni sunt îngrijorați dacă liderii lor ar putea ridica restricțiile prea devreme, crescând rata infecției, așa cum s-a întâmplat în Germania. Dar unii sunt îngrijorați și de revenirea la o viață mai normală.

continuarea pe TaBu.ro

Articolul precedent16.247 de cazuri în România
Articolul următorCe se mai întâmplă pe piața petrolului