1.500 de legumicultori gălăţeni au primit anul acesta bani de la stat pentru a cultiva roşii, judeţul nostru fiind pe locul al doilea în ţară în privinţa numărului de beneficiari ai programului național de sprijin pentru producătorii de tomate.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, numărul total al beneficiarilor a fost, la nivel naţional, de 10.924, iar cei mai mulți au provenit din județele Olt (3.805), Galați (1.505), Giurgiu (1.427) și Dolj (1.326). Suma totală plătită legumicultorilor români în cadrul acestui program a fost de peste 150 milioane de lei.

Dintre cei 1.500 de gălăţeni, circa 1.000 sunt din comuna Matca, „patria” legumelor din judeţ. La Matca, în jur de 4.000 de familii se ocupă cu legumicultura, iar aproximativ 15% din solariile din România, respectiv 800 de hectare, se află în localitatea de lângă Tecuci.

Anul trecut au beneficiat de bani prin acest program 1.211 fermieri gălăţeni (locul al treilea pe ţară), cei mai mulţi provenind din Matca, Corod, Umbrăreşti, Drăgăneşti, Barcea, Munteni şi Valea Mărului.

Programul de sprijin „Tomate româneşti”

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți, se află în al doilea an de implementare. Scopul programului „Tomate româneşti” este de a se asigura necesarul de consum intern de roşii proaspete din producția autohtonă, începând din luna mai și până în luna decembrie.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimum 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de cel puțin 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Articolul precedentO maşină a fost incendiată, noaptea trecută, în Galaţi
Articolul următorStaţia electrică de la Smârdan se va moderniza cu 23 milioane de euro